2. jan, 2021

Interview met Chinouk Thijssen

Vandaag wil ik jullie voorstellen aan iemand die jullie waarschijnlijk allemaal al kennen. Chinouk Thijssen heeft al meerdere boeken uitgebracht maar vooral haar Truth or dance-trilogie is enorm populair. Chinouk heeft een aantal vragen van mij beantwoord en haar antwoorden kun je hieronder lezen! Veel leesplezier❤

Ik vind het zo leuk dat ik je mag interviewen, je bent mijn favoriete schrijver. Zonder twijfel!
Wat lief, dank je wel! <3

Wanneer ben je begonnen met schrijven?
Op de basisschool schreef ik al korte verhalen en toen ik begin twintig was begon ik met columns. Maar toen kreeg ik een idee dat te groot was voor een kort verhaal of column. Volgens mij was dat in 2005.

Waarom heb je ervoor gekozen om ‘blindelings’ opnieuw te schrijven om ‘dubbelleven’ uit tegeven?
Blindelings is via een kleine, onbekende uitgeverij uitgegeven en toen die ermee stopte, was het boek ook nergens meer verkrijgbaar. Dat vond ik zonde, want ik wist dat het boek het op scholen goed deed. Maar in de tussentijd was ik gegroeid wat schrijven betreft, dus ik vond het zelf niet meer goed genoeg om naar mijn huidige uitgever te sturen. Toen heb ik het hele boek herschreven. Meerdere keren zelfs. Ik was niet snel tevreden.

Je truth or dance serie is super bekend. Maar wat vind je leuker? Een trilogie schrijven of een standalone schrijven?
Ik vond het heel leuk om een trilogie te schrijven, maar het lastige vond ik dat ik de spanning langzaam moest opvoeren. Ik wilde niet dat het eerste deel het spannendste deel zou zijn, want dan zou ik weinig overhouden voor de vervolgdelen. In een losstaand boek kan ik meteen alles geven, dus dat vind ik eigenlijk leuker.

Fataal spel wordt verfilmd! Wat vind je daarvan?
Dat vind ik het allerspannendste dat ik ooit heb meegemaakt. Helaas duurt het allemaal wel een stuk langer dan de planning was, maar ik geniet van het hele proces.

Bij Kluitman komt ‘gegijzeld’ uit, kun je daar al wat meer over vertellen?
Ja, dat vind ik zo spannend! Ik werd een tijdje geleden door Kluitman benaderd voor hun novelle-lijn. Dat zijn boeken van ongeveer 100 pagina’s die lekker spannend zijn. Heel geschikt dus voor jongeren die niet van lezen houden of die zich niet goed kunnen concentreren. Gegijzeld gaat over Yasmine en Jason die naar een eindejaarsfeest gaan, en op dat feest komen ongenode gasten binnen die de boel overnemen. En dan is het nog maar de vraag of iedereen veilig weg weet te komen.

Volgens mij krijg je alleen maar positieve recensies over je boeken. Wat vind je daarvan?
Nee hoor, zeker niet alleen maar positief. Maar ik mag niet klagen. Het merendeel is gelukkig heel enthousiast. Ik vind het met elk boek heel spannend. Zoveel mensen, zoveel meningen. Natuurlijk vind ik het jammer als iemand minder enthousiast is over wat ik heb geschreven, maar dat hoort erbij. Ik probeer me altijd te houden aan alle leuke reacties die ik krijg. Degenen die mijn boeken met veel plezier lezen. Dat is uiteindelijk de groep voor wie je het doet.

Kun je alvast iets vertellen over een volgend boek? Misschien je kinderboek?
Over mijn kinderboek mag ik nu nog niet veel vertellen, maar ik kan wel zeggen dat het genre fantasy is en dat het in de zomer zal verschijnen.

Heb je een citaat uit één van je boeken die je met ons wilt delen?
Oké, misschien dan toch een heel klein citaat uit mijn kinderboek. 😉 ‘Heb je soms nog nooit een paard met het hoofd van een zwaan gezien, hmmm?’ De oranje snavel bewoog langzaam en sierlijk, maar de ogen van de zwaan stonden scherp en leken wel te fonkelen terwijl ze Lúcia scanden. ‘En mag ik je eraan helpen herinneren dat jij er zelf voor hebt gekozen om naar de Doldwaze Carrouselcoupé te komen?’

Volgens mij kun je heel veel genres schrijven, maar welk genre vind je het leukst om te schrijven?
Ik denk dat er een hoop is dat ik niet zou kunnen schrijven, hoor. 😊 Maar het allerleukste vind ik toch wel de fantasiewereld uit mijn kinderboek. Thrillers schrijven vind ik geweldig omdat ik heel erg van die spanning hou, maar voor mijn kinderboek kon ik de meest absurde en vreemde dingen bedenken. Het hoeft allemaal niet echt te kunnen en niet echt te bestaan. Dat is wat mij betreft magie.

Welk genre zou je graag nog een keer willen schrijven?
Op dit moment is er geen genre naast YA-thrillers en fantasy dat ik nog meer zou willen uitproberen.

Welke schrijver is je grote voorbeeld?
Dat zijn er een hoop, maar om er één te noemen: Roald Dahl. Precies om die fantasiewerelden die hij heeft gecreëerd.

Welk boek dat je hebt geschreven is je persoonlijke favoriet?
Mijn antwoord op deze vraag wisselt volgens mij per keer, haha. Ik vind het heel moeilijk kiezen. Als ik denk aan de boeken die tot nu toe zijn verschenen zou dat toch Truth or Dance zijn.

Welke tip(s) wil je meegeven aan beginnende schrijvers?
Vergelijk jezelf niet met anderen. Kijk niet naar wat anderen doen, of ze sneller schrijven dan jij, sneller succes boeken. Dat zijn allemaal dingen die je tegenhouden en belemmeren. Bedenk waarom je graag wilt schrijven en doe het in eerste instantie vooral voor jezelf. De rest komt daarna wel.

Chinouks boeken zijn uitgegeven bij uitgeverij Clavis. Die kun je dus overal kopen waar je normaal gesproken je boeken koopt! Nogmaaks bedankt Chinouk, voor het beantwoorden van de vragen!